islant | Buurttuin Poelenburg
21439
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21439,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Buurttuin Poelenburg

Een groep bewoners in de wijk Poelenburg nam het initiatief om een geheel ecologische buurttuin aan te leggen. Door, voor en van bewoners. In 2014 startte de voorbereiding en in 2015 werd de eerste versie aangelegd. Islant ondersteunde de bewonersgroep met advies, het maken van een eerste inrichtingsschets en de aanleg. Een jaar later verhuisde de tuin naar een nieuwe locatie in de wijk. Bewoners kunnen hier voor een seizoen tegen een kleine vergoeding en een tegenprestatie een (moes)tuintje gebruiken. De tegenprestatie bestaat uit het onderhouden van de gemeenschappelijke tuin. In 2016 won de tuin de ‘Roel de Wit aanmoedigingsprijs’. Deze prijs is vernoemd naar de voormalige commissaris der koningin en burgemeester van Alkmaar Roel de Wit. De prijs is bedoeld voor het toegankelijk en bereikbaar maken van groen, natuur, water en recreatie voor een breed publiek, mensen met een beperkt inkomen en kwetsbare groepen bij natuur en milieu heeft betrokken. Het winnen van deze aanmoedigingsprijs was een groot compliment en een stimulans om in deze richting door te gaan!

 

De aanleg van de buurttuin was een samenwerking met bewoners (vrijwilligers) uit Poelenburg en Bewonersbedrijven Zaanstad.

 

Jaar

2014 - 2016

Locatie

Zaandam

Datum

14 februari 2017

Categorie

Programma, Ruimte

Tags
bottom-up, buurttuin, co-creatie, openbare ruimte, participatie

Plaats een reactie