islant | Zaanse Cacaomaand
22245
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22245,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Zaanse Cacaomaand

Sinds 2015 is het in oktober ‘Code Cacao’ in de Zaanstreek! Met IFIKZ introduceerden we dat jaar namelijk de ‘Cacaomaand’. Hiermee wilden we de rijke geschiedenis van cacaoverwerking in de Zaanse regio vieren. Met een jaarlijks wisselende, culturele programmering rondom het thema cacao – georganiseerd ism een brede coalitie van partners uit de cacao sector – zoals: de Cacao Foodmarket, proeverijen, workshops, lezingen, fietstochten, ‘running’ cacao-diners langs de Zaan, bedrijfsbezoeken en demonstraties.

 

De Zaanstreek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de cacaowereld en daarmee veel bijgedragen aan het populair maken van chocolade. De Zaanse cacao-industrie, die is voortgekomen uit de olie-industrie in windmolens, kent haar bloeiperiode in de tweede helft van de 19de en begin 20ste eeuw. Een groot deel van die oude cacao- en chocolade industrie bestaat niet meer, maar nog steeds wordt zo’n 12 % van de wereld cacao-oogst in de Zaanstreek verwerkt. Dat vieren we tijdens de Cacaomaand. Jong en oud ervaren de bijzondere wereld van cacao: van boon tot chocolade!

Vanaf 2018 is de organisatie van de Cacaomaand overgenomen door Marketing Zaanstreek.

 

foto credits: IFIKZ / Ruben Timman / Paul Abspoel

Jaar

2015-2017

Locatie

Zaanstad

Opdrachtgever

Stichting Zaanse Industriecultuur

Uitgevoerd

3 edities in 2015, 2016 en 2017

Samenwerkingspartners

Cacaolab Zaans Gedaan, De Euforij, Cargill, Olam, Daarnhouwer, Zaans Museum

Datum

9 november 2018

Categorie

Cultuur, Programma

Tags
#Cacaomaand #Zaanstad #Cacao-industrie #CultureelErfgoed #IndustrieCultuur #RegionaleIdentiteit #DNA #IFIKZ #CultureelProgrammeren, #Made-in-Zaanstad, Zaanstreek

Plaats een reactie