Drechterlandschap
22556
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22556,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.6,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22395

Drechterlandschap

Islant stelde een Toekomstvisie op voor Drechterland met ruimtelijke en sociaal economische voorstellen voor een geleidelijke koerswijziging naar de toekomst. De toekomstvisie biedt een basis om snel in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden en daar optimaal van te profiteren.
Drechterlandschap gaat uit van de eigen identiteit, kwaliteit en kracht van deze fusie gemeente. Het is een integrale visie die een basis biedt voor beleidsvoorstellen in alle sectoren. In de visie is expliciet gekozen voor het behoud en de versterking van de landschappelijke kwaliteiten waarin nieuwe woonmilieus kunnen ontstaan. Daarmee worden voorstellen en ingrepen in de toekomst aanbodgestuurd in plaats van vraaggestuurd. De visie is vastgesteld als structuurvisie zoals bedoeld in de Wet op de ruimtelijk ordening (Wro).

In de Toekomstvisie ligt het accent op het landschap van Drechterland als een van de belangrijkste omgevingskwaliteiten van een rustig en veilig woonmilieu voor de huidige bewoners en voor nieuwkomers. Dat krijgt vorm met de introductie van nieuwe woonmilieus: jonge linten bij Venhuizen en ‘wonen in het landschap’ bij Hoogkarspel. Het wonen wordt ondersteund door flexibele dienstverlening en door de aanwezige sociale netwerken.

Handige routes voor fietsers en wandelaars maken het landschap beter toegankelijk en beter beleefbaar. Tegelijkertijd vergroten de routes de bereikbaarheid van de verschillende kernen.

De Toekomstvisie legt de nadruk op de eigenheid en de saamhorigheid van de kernen. De voorzieningen in de kernen vormen een belangrijk kristallisatiepunt voor die saamhorigheid. Een basispakket aan voorzieningen (peuterspeelzaal, basisschool, sportveld, dorpshuis) zal dan ook in elke kern aanwezig blijven. Flexibiliteit, maatwerk en mobiliteit zijn daarbij de trefwoorden.

Voorafgaand aan de toekomstvisie, maakten we een culturele biografie van het gebied. De kwaliteiten en waarden die in dit onderzoek naar boven kwamen vormden een belangrijk onderdeel van de uiteindelijke toekomstvisie.

Jaar

2007-2008

Locatie

Drechterland

Opdrachtgever

Gemeente Drechterland

Date

17 augustus 2022

Category

Cultuur, Programma, Ruimte

Tags

cultuurhistorie, gebiedsidentiteit, openbare ruimte, Zaanstreek

No Comments

Post a Comment