islant | I-FIKZ / Zaanse Verhalenbank
21696
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21696,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

I-FIKZ / Zaanse Verhalenbank

In 2015 voer de Zaanse Verhalenbank door de Zaanstreek om verhalen over de geschiedenis van de Zaanse maakindustrie op te halen. De Verhalenbank was een kunstproject waarin het verleden van de maakindustrie tot leven wordt gewekt. Het kunstwerk stond op een dekschuit en was samengesteld uit onderdelen, gereedschappen en producten afkomstig uit de Zaanse maakindustrie. Op de bank namen in 2015 meer dan 30 mensen plaats die vertelden over werken en leven in de Zaanstreek, over scheepsbouw en scheepsvaart, over oude ambachten en grootschalige productie. Verhalen over de cacao-industrie, zoals die van Pette, Gerkens, Verkade, over Honig en de puddingfabriek en over het Hembrugterrein. Ook vertelden hedendaagse kunstenaars over hun werk en band met de Zaanstreek.

 

Al deze verhalen uit de Zaanse industriecultuur zijn vastgelegd op film. Een selectie uit deze verhalen is gebundeld in een compilatie, die een mooie indruk geeft van de Verhalenbank-sessies tijdens Festival Industrie Cultuur in 2015. In 2017 neemt het Zaans Museum het stokje over en zal de Zaanse Verhalenbank verder uitbouwen tot een structureel participatieproject. Het doel is de bewoners uit de regio actief te betrekken bij het vastleggen van hun eigen geschiedenis. De verhalen uit 2015 vormen de opmaat voor dit nieuwe project.

 

 


De Zaanse Verhalenbank was een initiatief van Stichting Zaanse Industriecultuur.

Concept en ontwerp: Ellen Holleman

Realisatie: Sander Borsje, Daan ’t Sas, Joris van der Werff, Patrick Witbaard en Ellen Holleman.
Mmv Pieter Grandiek, Victor Reijke en Robby.

Programmering: Stichting Zaanse Industriecultuur ism het Hembrugmuseum, Vereniging Zaans Erfgoed, Historische Vereniging Wormerveer, Cargill Cocoa & Chocolate.

Gespreksleiders: Jacob Spaander, Hans Kuyper en Lean van ’t Hooft

Opnames: Wendy van Wilgenburg, Sharon Varekamp

Montage: Wendy van Wilgenburg

 

De Verhalenbank werd gemaakt uit onderdelen die beschikbaar zijn gesteld door particulieren en bedrijven uit de Zaanstreek.

Met dank aan: Patrick, Martin Schaap, Theo Hallingse, Margriet Dijkstra, Nanda Mantel, Molenaar’s Scheepswerf BV,Touwen & Co. BV, PontMeyer Zaandam, MegaMedia, Molen de Gekroonde Poelenburg, Chocolatemakers, Zaans Museum en Hembrugmuseum.

Jaar

2015

Locatie

Zaanstreek

Opdrachtgever

Stichting Zaanse Industriecultuur

Ondersteuning

Realisatie en documentatie van de Zaanse Verhalenbank is mogelijk gemaakt door gemeente Zaanstad en de Bredenhofstichting

Datum

21 april 2017

Categorie

Cultuur

Tags
culturele programmering, industriecultuur, industrieel erfgoed, kunstwerk, oral history, storytelling

Plaats een reactie