Inrichtingsplan Kopermolen
22573
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22573,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.6,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22395

Inrichtingsplan Kopermolen

Winkelcentrum De Kopermolen wordt vernieuwd. De eigenaar van het winkelcentrum, Van der Vorm, en de gemeente werken samen om de kwaliteit van dit gebied als hart voor de Merenwijk te vergroten. Een deel van de bebouwing wordt gerenoveerd en er worden nieuwe woningen toegevoegd. De openbare ruimte wordt vernieuwd: het gebied wordt vergroend, verduurzaamd en meer gericht op verblijven. Ook het verkeer wordt aangepakt, om te zorgen dat het veiliger en beter toegankelijk wordt voor iedereen. Islant werkt samen met de gemeente aan de nieuwe inrichting van de openbare ruimte.

 

In september 2018 is gemeente Leiden een ‘denk en doe mee traject’ gestart. Met alle inbreng is het gebiedspaspoort ‘Hart voor de Merenwijk’ gemaakt. Het gebiedspaspoort is in 2019 door de gemeenteraad vastgesteld en bevat uitgangspunten voor de ontwikkeling van het winkelcentrum én de omgeving. Na het vaststellen van het gebiedspaspoort is gestart met het ontwerp voor de openbare ruimte. De ambities uit het paspoort vormen de uitgangspunten bij de herinrichting van de openbare ruimte.

 

Groener, moderner en gezelliger
Er komen meer mogelijkheden voor ontmoeting, zowel buiten als binnen. Winkels en wijkvoorzieningen worden verbeterd. Daarnaast versterken we in het plangebied de verbindingen met omliggende buurten en functies (wijkpark, kinderboerderij, wijkcentrum).
De openbare ruimte moet toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met een beperking, en uitnodigen tot verblijven, bewegen en ontmoeten. Bij de inrichting gebruiken we mooie en duurzame materialen. En er komt meer groen. Dit draagt bij aan de wens van de gemeente om wijken hittebestendig te maken en groenstructuren te versterken.

 

Goede bereikbaarheid en minder auto’s in zicht
Een goede bereikbaarheid per fiets en te voet is van groot belang voor het gebied. De routes voor auto’s, fietsers en voetgangers moeten veilige en logische verbindingen vormen vanuit alle wijkdelen, het wijkpark en wijkcentrum. Daarnaast wordt de bereikbaarheid per openbaar vervoer verbeterd. Om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken willen we minder auto’s op straat. Dat betekent parkeren onder de grond of omgeven door groen. Fietsenstallingen komen op logische plaatsen bij de entrees van het winkelcentrum.

Winkelaanbod en markt op peil houden
Het winkelcentrum is nu vooral gericht op dagelijkse boodschappen van wijkbewoners (met maar liefst drie supermarkten). Merenwijkers zijn hier best tevreden over. Wel is er behoefte aan meer niet-dagelijkse winkels en wat ‘luxere’ horeca (grand café, restaurant). Er is waardering voor de voorzieningen in het gebied. En ook de markt is geliefd met zijn grote aanbod aan versproducten. Deze trekt zelfs bezoekers van buiten de wijk en buiten Leiden. Voldoende ruimte voor de markt blijft nodig om deze aantrekkelijk te houden.

Jaar

2021-2022

Locatie

Leiden

Opdrachtgever

Gemeente Leiden

Date

17 augustus 2022

Category

Programma, Ruimte

Tags

gebiedsontwikkeling, openbare ruimte, stedelijke vernieuwing

No Comments

Post a Comment