islant | Tijdelijke inrichting stationsplein
22027
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22027,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Tijdelijke inrichting stationsplein

Naar aanleiding van een ideeënprijsvraag van de gemeente Zaanstad maakte Islant een voorstel voor de tijdelijke inrichting van het Stationsplein Zaandam West. Islant maakte een voorstel waarin het stationsplein ook in de tijdelijke situatie een nieuwe ‘place to be’, zou worden, door middel van een tijdelijke maar sprankelende invulling van de pleinruimte en het daarmee verlevendigen van de westkant van het stationsgebied. De gemeente selecteerde het voorstel van Islant omdat de ideeën voor het stationsplein het beste aansloten op de gemeentelijke uitgangspunten voor het plein. In 2012 werkte Islant het voorstel verder uit met de input van verschillende partijen en jongeren uit het gebied. Leerlingen van het Regiocollege leverden ook ideeën en een aantal van hen werkte de plannen verder uit.

 

Bij de entree naar het station werd een tijdelijke,ruimtelijke installatie gebouwd die toegang gaf tot een extra trap naast de lift. Hiermee ontstond een nieuwe routing op het plein. De ruimte direct naast de entree naar het station werd ingericht als plein aan het water. Toevoeging van tijdelijk groen (bv in de vorm van bamboe in bakken), een steiger aan het water en zitgelegenheid op verschillende plekken zorgden voor een prettige sfeer. Voor de herinrichting is grotendeels gebruik gemaakt van oude materialen die zijn hergebruikt.

Jaar

2011 - 2013

Locatie

Zaanstad

Opdrachtgever

Gemeente Zaanstad

Gereed

2013

Datum

28 november 2017

Categorie

Ruimte

Tags
gebiedsontwikkeling, openbare ruimte, stedebouw, tijdelijk gebruik, Zaanstad

Plaats een reactie