Sitte revisited
1815
page-template,page-template-blog-large-image,page-template-blog-large-image-php,page,page-id-1815,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.6,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22395,elementor-page elementor-page-1815

Sitte Revisited

Wat is een goed plein? Daar hebben velen hun hoofd al over gebroken en er zijn boekenkasten over vol geschreven. Maar één boek springt daar al meer dan een eeuw uit: De Stedebouw volgens zijn artistieke grondbeginselen (1889), van Camillo Sitte. In dit boek analyseert, onderzoekt en bekritiseert Sitte een ‘behoorlijke hoeveelheid’ pleinontwerpen in centraal Europa.

Het boek is een pleidooi voor schoonheid en het belang van artistieke kwaliteiten bij het ontwerpen van de stedelijke ruimte en probeert te beschrijven welke ingrepen, regels, leiden tot een ‘voortreffelijke’ ruimte. 

In oktober 2022 reisden we, in de voetsporen van Sitte, langs 27 steden om meer dan 50 pleinen te bezoeken en te analyseren hoe de situatie er nu is, met de kennis van toen én nu. Wij publiceren daarover elke week een nieuwsbrief op LinkedIn. Hieronder tref je de links aan naar deze nieuwsbrieven. Klik op de foto’s en veel leesplezier! Of volg deze link voor alle nieuwsbrieven.