Nieuw Hembrugterrein
22516
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22516,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.4.1,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22395

Nieuw Hembrugterrein

Aan de zuidrand van Zaandam ligt het Hembrugterrein, een voormalig militair complex, dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam. Het is een gebied met cultuurhistorisch waardevolle bebouwing, diverse rijksmonumenten en landschappelijke en ecologische waarden dat wachtte op een bijzondere herbestemming. Begin deze eeuw hielden verschillende partijen in het gebied elkaar jaren in een soort houdgreep, waardoor er niet of nauwelijks ontwikkelingen mogelijk waren. Het gevolg hiervan was dat grote delen van dit bijzondere terrein verpauperden waardoor de mogelijkheden voor herbestemming met behoud van de unieke waarden verloren dreigden te gaan.

 

In 2004 ontwikkelden Remco Reijke en Ellen Holleman in een atelier van de Creatieve Werkplaats Noordvleugel met een aantal deskundigen een veroveringsstrategie voor het gebied. Met deze strategie lieten we zien op welke manier het gebied gefaseerd in gebruik te nemen zou zijn. Deze strategie vormde de aanleiding voor het oprichten van de Stichting Nieuw Hembrugterrein. Binnen deze stichting zetten betrokken bewoners en professionals uit de regio zich in om de ontwikkeling van het terrein in beweging te krijgen. Zij brachten het Hembrugterrein onder de aandacht van een breed publiek. De stichting initieerde en ontwikkelde activiteiten zoals een tentoonstelling over het terrein in het Zaans Museum (bij de fototentoonstelling van Gé Dubbelman), debatten over de toekomst van het terrein en een droomdagboek op het internet. Reijke en Holleman publiceerden in samenwerking met fotograaf Gé Dubbelman een boek over het Hembrugterrein (een uitgave van uitgeverij Noord-Holland). In opdracht van de stichting Nieuw Hembrugterrein werd in 2008 een plan van aanpak opgesteld voor een meerjarige culturele manifestatie op, voor en over het Hembrugterrein.

Mede dankzij de inspanningen van de stichting werden de partijen die verantwoordelijk waren voor (de ontwikkeling van) het gebied geprikkeld om gebruik te maken van het uitzonderlijke karakter van het Hembrugterrein en de kwaliteiten ervan te behouden.

Inmiddels is de ontwikkeling van het Hembrugterrein in volle gang en is het een van de nieuwe hotspots in de Metropoolregio Amsterdam geworden. Omdat daarmee de doelen van de stichting bereikt zijn, is de stichting inmiddels opgeheven.

Jaar

2004-2010

Locatie

Zaandam

Opdrachtgever

Eigen initiatief

Date

7 oktober 2021

Category

Cultuur, Kennisontwikkeling, Programma, Ruimte

Tags

#industrieel erfgoed #Hembrugterrein, gebiedsontwikkeling, gebiedsvisie, metropoolregio, strategie, unsollicited planning, Zaanstad

No Comments

Post a Comment