islant | Nieuw Hembrugterrein
22018
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22018,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Nieuw Hembrugterrein

Aan de zuidrand van Zaandam ligt het Hembrugterrein, een voormalig militair complex, dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam. Het is een gebied met cultuurhistorisch waardevolle bebouwing, diverse rijksmonumenten en landschappelijke en ecologische waarden wat wacht op een bijzondere invulling. Begin deze eeuw hielden verschillende partijen die in het gebied een belang hebben, elkaar jaren in een soort houdgreep, waardoor er niet of nauwelijks ontwikkelingen mogelijk waren. Het gevolg hiervan was dat grote delen van het terrein verpauperden.

 

In 2004 ontwikkelden Remco Reijke en Ellen Holleman in een atelier met een aantal deskundigen een veroveringsstrategie voor het gebied in het kader van de Creatieve Werkplaats Noordvleugel. Met deze strategie lieten we zien op welke manier het gebied gefaseerd in gebruik te nemen zou zijn. Deze strategie vormde de aanleiding voor het oprichten van de Stichting Nieuw Hembrugterrein. De stichting beijverde zich om de ontwikkeling van het terrein in beweging te krijgen. Zij bracht het Hembrugterrein onder de aandacht van een breed publiek. De stichting initieerde/ontwikkelde activiteiten zoals een tentoonstelling over het terrein in het Zaans Museum (bij de fototentoonstelling van Gé Dubbelman), debatten over de toekomst van het terrein en een droomdagboek op het internet. Reijke en Holleman publiceerden in samenwerking met fotograaf Gé Dubbelman een boek over het Hembrugterrein (een uitgave van uitgeverij Noord-Holland). In opdracht van de stichting Nieuw Hembrugterrein stelden Sjoerd Cusveller en Marieke Wever in 2008 een plan van aanpak ten behoeve van een meerjarige culturele manifestatie op, voor en over het Hembrugterrein. Het doel van de manifestatie is om de culturele waarden van het Hembrugterrein in al zijn breedheid voor het voetlicht te brengen.

 

 

Mede dankzij de inspanningen van de stichting werden de partijen die verantwoordelijk waren voor (de ontwikkeling van) het gebied geprikkeld om gebruik te maken van het uitzonderlijke karakter van het Hembrugterrein en de kwaliteiten ervan te behouden.

 

Inmiddels is de ontwikkeling van het Hembrugterrein in volle gang en is het een van de hotspots in de Metropoolregio Amsterdam. Omdat daarmee de doelen van de stichting bereikt zijn, is de stichting in 2010 opgeheven.

Jaar

2004 - 2009

Locatie

Zaanstad

Opdrachtgever

Eigen initiatief

Gereed

2009

Datum

28 november 2017

Categorie

Cultuur, Kennisontwikkeling, Programma

Tags
gebiedsontwikkeling, gebiedsvisie, Hembrugterrein, industrieel erfgoed, metropoolregio, strategie, unsollicited planning, Zaanstad

Plaats een reactie