I-FIKZ / Festival Industrie Cultuur Zaanstreek
22505
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22505,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.4.1,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22395

I-FIKZ / Festival Industrie Cultuur Zaanstreek

I-FIKZ viert de industriecultuur in de Zaanstreek, één van de oudste industriegebieden van Europa en ooit de provisiekast van Nederland. Nog steeds pronkt aan de oevers van Zaan en IJ een complete staalkaart van onze industriële pronkstukken: molens, sluizen, werven, pakhuizen, fabrieken en silo’s. Soms zijn die industriële monumenten nog gewoon in gebruik, na een geschiedenis die eeuwen omspant. Soms ook hebben ze een andere bestemming gekregen, die de gebouwen verzekert van een nieuw leven. Geen betere plek voor een manifestatie die de rijkdom van onze industriecultuur viert!

 

 

Festival Industrie Cultuur werd in 2015 voor het eerst georganiseerd in samenwerking met de provincie Noord-Holland. In 2016 zette Stichting Zaanse Industriecultuur (SZIC) het Festival Industrie Cultuur onder de naam I-FIKZ voort in de Zaanstreek. Met als doel het initiëren en organiseren van activiteiten op bijzondere plekken, die de industriële identiteit van de streek beleefbaar maken. Het festival viert het gebouwde industrieel erfgoed én de identiteitsvorming, de industriecultuur, die hiermee gepaard gaat.

I-FIKZ kende in 2016 vier programma onderdelen: Zaansafari’s, Expedities Industrie, de Nacht van de Industriecultuur en de Cacaomaand. De betekenis en waarde van het Zaanse industriële verleden en heden werden met deze verschillende activiteiten, die over de hele Zaanstreek waren verspreid, voor het voetlicht gebracht.

Islant was initiatiefnemer van Festival Industrie Cultuur, samen met een aantal creatieve ondernemers uit de Zaanstreek, met als doel om in de Zaanstreek een nieuwe, creatieve verbintenis tot stand brengen tussen het industrieel erfgoed, de maakindustrie en de Zaanse samenleving.

Ellen Holleman was van 2015 tot en met 2017 creatief directeur van I-FIKZ.

 

Jaar

2014-2017

Locatie

Zaanstad

Opdrachtgever

Stichting Zaanse Industriecultuur

Date

6 oktober 2021

Category

Cultuur, Programma

Tags

culturele programmering, cultuurhistorie, gebiedsidentiteit, metropoolregio, Zaanstreek

No Comments

Post a Comment