islant | I-FIKZ / Festival Industrie Cultuur Zaanstreek
21676
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21676,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

I-FIKZ / Festival Industrie Cultuur Zaanstreek

Met I-FIKZ vieren we industriecultuur in de Zaanstreek, één van de oudste industriegebieden van Europa en ooit de provisiekast van Nederland. Nog steeds pronkt aan de oevers van Zaan en IJ een complete staalkaart van onze industriële pronkstukken: molens, sluizen, werven, pakhuizen, fabrieken en silo’s. Soms zijn die industriële monumenten nog gewoon in gebruik, na een geschiedenis die eeuwen omspant. Soms ook hebben ze een andere bestemming gekregen, die de gebouwen verzekert van een nieuw leven. Geen betere plek voor een manifestatie die de rijkdom van onze industriecultuur viert!

 

Festival Industrie Cultuur werd in 2015 voor het eerst georganiseerd in samenwerking met de provincie Noord-Holland. In 2016 zette Stichting Zaanse Industriecultuur (SZIC) het Festival Industrie Cultuur onder de naam IFIKZ voort in de Zaanstreek. Met als doel het initiëren en organiseren van activiteiten op bijzondere plekken, die de industriële identiteit van de streek beleefbaar maken. Het festival viert het gebouwde industrieel erfgoed én de identiteitsvorming, de industriecultuur, die hiermee gepaard gaat.

 

IFIKZ initieerde onder andere de Zaansafari’s, de Zaanse Verhalenbank, Expeditie Industrie, de Nacht van de Industriecultuur en de Cacaomaand. De betekenis en waarde van het Zaanse industriële verleden en heden werden met deze verschillende activiteiten, die over de hele Zaanstreek waren verspreid, voor het voetlicht gebracht.

 

Islant was initiatiefnemer van Festival Industrie Cultuur, samen met een aantal creatieve ondernemers uit de Zaanstreek, met als doel om in de Zaanstreek een nieuwe, creatieve verbintenis tot stand brengen tussen het industrieel erfgoed, de maakindustrie en de Zaanse samenleving. Ellen Holleman was artistiek directeur van de edities 2015, 2016 en 2017. Sinds 2018 is de organisatie van IFIKZ in handen van evenementenbureau LUSTR.

www.ifikz.nl

 

 

Jaar

2014 - 2017

Locatie

Zaanstreek

Opdrachtgever

Stichting Zaanse Industriecultuur

Datum

21 april 2017

Categorie

Cultuur, Programma

Tags
co-creatie, culturele programmering, industriecultuur, industrieel erfgoed, Zaanstreek

Plaats een reactie