Strategie Openbare Ruimte Zaanstad
22544
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22544,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.6,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22395

Strategie Openbare Ruimte Zaanstad

Maak een top 25 openbare ruimtes in Zaanstad. Dit was de aanvankelijke opgave voor deze studie naar de kwaliteit van de openbare ruimte. Islant maakte met deskundigen van de gemeente en met de inbreng van wijkmanagers een overzichtelijke lijst van aan te pakken locaties en een advies over de te volgende strategie voor de aanpak van de openbare ruimte in Zaanstad.

 

Ambities en lokale deskundigheid
We begonnen met het vertalen van de doelstellingen en ambities van de gemeente naar ruimtelijke, programmatische, sociale en economische criteria. Deze lijst vormde een integraal toetsingskader om tot prioritering en een strategische aanpak van de openbare ruimtes in de stad te komen.

Met deskundigen van de gemeenten en met de inbreng van wijkmanagers werden relevante vervolgens de openbare ruimte door de hele stad in kaart gebracht en bestudeerd. Op basis daarvan maakten we een groslijst van de plekken die van belang zijn voor de identiteit van de stad als geheel én betekenisvol voor de afzonderlijke wijken. Ook is geanalyseerd wat de belangrijkste ruimtelijke identiteitsdragers van de stad zijn.

 

Onderbouwing van de keuzes
Een volgende analyse zorgde voor een degelijke onderbouwing van gemaakte keuzes én voor een goede spreiding van geselecteerde plekken door de stad. De positie van verschillende plekken binnen het stedelijk netwerk werden geduid en verbanden tussen de verschillende plekken en (nieuwe) structuren gelegd. Het onderkennen van het belang van deze ruimtes gekoppeld aan een gerichte aanpak, levert een bijdrage aan de versterking van de Zaanse identiteit, de kwaliteit van de leefomgeving en de sociale cohesie in de verschillende wijken.

 

Integrale aanpak
Het proces van analyse, discussie en selectie leidde tot inzichten over de kwaliteit en betekenissen van de
openbare ruimtes die in de lijst genoemd worden. Tegelijk bracht het ook het inzicht dat de aanpak van openbare
ruimtes niet in één eenduidige benadering te vangen is.
De uitkomsten van het onderzoek bood de mogelijkheid om de ambities in ruimtelijk beleid scherp te stellen en duidelijke keuzes te maken.

Jaar

2010

Locatie

Zaanstad

Opdrachtgever

Gemeente Zaanstad

Date

17 augustus 2022

Category

Programma, Ruimte

Tags

cultuurhistorie, gebiedsidentiteit, openbare ruimte, Zaanstreek

No Comments

Post a Comment