Door de jaren heen werden steeds kleinschalige aanpassingen uitgevoerd om, meestal ad hoc, problemen op te lossen. Dit maakte dat de openbare ruimte er rommelig en onoverzichtelijk uit was gaan zien. Verbetering van de openbare ruimte was daarom onderdeel van de uitvoering van de Toekomstvisie voor de Zaanse Schans, waar Islant eerder aan werkte. Op basis daarvan werd een Europese (EFRO) subsidie toegekend voor de versterking van het cultureel erfgoed en het toeristisch product ‘Zaanse Schans’.
Naar aanleiding van een zorgvuldige schouw van de openbare ruimte werden verbeterpunten aangemerkt en stelde Islant algemene aanbevelingen en richtlijnen op voor de verbetering van de openbare ruimte op de Zaanse Schans. De intentie van de verbeteringen was dat het authentieke karakter van de woonbuurt behouden zou blijven, maar met een rustigere en overzichtelijkere openbare ruimte die beter is toegerust op het intensieve gebruik.
De voorgestelde ingrepen waren daarom minimale aanpassingen op de bestaande situatie maar met groot effect op de totale uitstraling van de Zaanse Schans. Het betrof vooral het verwijderen van objecten, een veel consequentere plaatsing van meubilair en toepassing van materialen en bestratingspatronen, het opsluiten van paden en het aanpassen van groen zoals het uitdunnen van groenpartijen ten behoeve van doorzichten en plaatselijk aanvullen van rijen wilgen.
2010
Zaanstad
Stichting Zaanse Schans
6 oktober 2021
Cultuur, Programma, Ruimte
No Comments