‘t Glop, Zaanse Schans
22493
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22493,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.4.1,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22395

‘t Glop, Zaanse Schans

In de Zaanstreek wordt het woord ‘Glop’ gebruikt als aanduiding voor een onderbreking in de oeverbebouwing aan het water. Meestal betreft het een open terrein aan de Zaan waar vroeger materialen werden overgeslagen. Op de Zaanse Schans bevindt zich ook zo’n open ruimte aan de Kalverringdijk. Islant maakte een schetsontwerp voor de herinrichting van deze open ruimte.

 

Het Glop op de Zaanse Schans is een mooie onderbreking van de dichte bebouwing aan de Kalverringdijk. Het biedt zicht op de Zaan en het dorpsgezicht van Zaandijk. Molen de Huisman is een karakteristiek bouwwerk dat het Glop aan de Noordzijde begrensd. Voorbij de Huisman begint het weidse zicht op de Kalverpolder. Een glop had van oorsprong geen uitgesproken verblijfsfunctie. Voor de herinrichting anno 2010 kozen we wel nadrukkelijk voor een inrichting die ruimte biedt aan de vele bezoekers om er te verpozen en te genieten van de omgeving en is, op voorstel van lokale erfgoedinstellingen, een deel van het glop bestemd als overtuin.

 

De vernieuwde inrichting is terughoudend en passend binnen de historische context. De vloer is zo veel als mogelijk vrij gemaakt van obstakels voor vrij zicht op de Zaan en zorgen ervoor dat de ruimte te gebruiken is voor kleinschalige evenementen. De plaatsing van een aantal leilindes langs de gevel

van het aangrenzende pand, witte hortensias en de siertuin van buxushagen en rozen maken van het Glop een prettiger ruimte en ondersteunen het historische karakter van de plek.

Jaar

2010

Locatie

Zaanstad

Opdrachtgever

Stichting Zaanse Schans

Date

6 oktober 2021

Category

Cultuur, Programma, Ruimte

Tags

cultuurhistorie, gebiedsidentiteit, herinrichting, metropoolregio, openbare ruimte

No Comments

Post a Comment