’t Vierkant, Lisse
22478
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22478,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.6,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22395

’t Vierkant, Lisse

Al eeuwen is ‘t Vierkant een belangrijke plek in het centrum van Lisse. Daarom was er de wens om hier een mooi plein te maken voor bewoners en bezoekers.

 

 

Ondernemers, omwonenden en andere inwoners van Lisse, belanghebbenden en overige geïnteresseerden konden zich opgeven voor een schetsgroep. Binnen deze schetsgroep konden zij actief mee denken over planvarianten voor het plein. Samen met de schetsgroep is een concept voor de nieuwe inrichting van het plein bedacht. Islant heeft dit proces begeleid en vervolgens uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

De uitdaging was een plein te ontwerpen dat:

  • ruimte biedt voor de verschillende horecagelegenheden aan het plein
  • de bereikbaarheid van de zittende winkeliers garandeert
  • een mooie verblijfsplek is voor de bewoners en bezoekers
  • voldoende ruimte heeft voor grotere evenementen
  • het bloemencorso over het plein kan laten rijden

 

In het ontwerp is een aantal belangrijke keuzes gemaakt. De situering van de weg over ’t Vierkant is in een slinger komen te liggen. En zodanig ingepast dat het bloemencorso nog over het plein kan gaan. Daarnaast is ervoor gekozen de monumentale ceder op het plein te behouden en zijn de terrassen rondom het plein vergroot. Het parkeren op het plein is tot een minimum beperkt en er is voldoende ruimte voor evenementen. Tot slot sluiten de inrichting en de keuzes voor het straatmeubilair goed aan bij de historische sfeer die bewoners wensten.

In deze publicatie in Contour Straatbaksteen lees je meer over de herinrichting van ’t Vierkant.

 

Ism Mirjam Koevoet (1:1 landschapsarchitecten)

Jaar

2013-2014

Locatie

Lisse

Opdrachtgever

Gemeente Lisse

Date

6 oktober 2021

Category

Cultuur, Programma, Ruimte

Tags

cultuurhistorie, gebiedsidentiteit, openbare ruimte, participatie, stedebouw

No Comments

Post a Comment